FHIR © HL7.org  |  Server Home  |  FHIR Server FHIR Server 3.7.10  |  FHIR Version n/a  User: [n/a]

160161000146108: Patiëntvriendelijk-Nederlandse taalreferentieset op leesniveau B1 (metadata)


Status: current, Not sufficiently defined by necessary conditions definition status (core metadata concept). Date: 30-Sep 2022. Module: SNOMED CT Netherlands NRC maintained module (core metadata concept)

Descriptions:

Id Description Lang Type Status Case? Module
13371001000146111 Patient-friendly Dutch at B1 reading level language reference set (foundation metadata concept) en Fully specified name Active Only initial character case insensitive (core metadata concept) SNOMED CT Netherlands NRC maintained module (core metadata concept)
13371011000146113 Patient-friendly Dutch at B1 reading level language reference set en Synonym (core metadata concept) Active Only initial character case insensitive (core metadata concept) SNOMED CT Netherlands NRC maintained module (core metadata concept)
13371031000146118 Nederlandse taalreferentieset voor patiëntvriendelijke termen op leesniveau B1 nl Synonym (core metadata concept) Active Entire term case sensitive (core metadata concept) SNOMED CT Netherlands NRC maintained module (core metadata concept)
13371041000146114 Patiëntvriendelijk-Nederlandse taalreferentieset op leesniveau B1 nl Synonym (core metadata concept) Active Entire term case sensitive (core metadata concept) SNOMED CT Netherlands NRC maintained module (core metadata concept)
14125591000146119 Patiëntvriendelijk-Nederlandse taalreferentieset op leesniveau B1 (metadata) nl Fully specified name Active Entire term case sensitive (core metadata concept) SNOMED CT Netherlands NRC maintained module (core metadata concept)


641 members. Search Members:

Expanded Value Set


Outbound Relationships Type Target Active Characteristic Refinability Group Values
Patient-friendly Dutch at B1 reading level language reference set (foundation metadata concept) Is a Dutch [International Organization for Standardization 639-1 code nl] language reference set true Inferred relationship Some

Members acceptabilityId
Aan de buikkant: de voorkant van het lichaam. Preferred (foundation metadata concept)
Abnormale, maar goedaardige uitstulping van de dikke darm. Preferred (foundation metadata concept)
Afdeling in het ziekenhuis voor onderzoek en voorlichting over erfelijkheid. Preferred (foundation metadata concept)
Afvalstof van spieren. Via de plas stroomt kreatinine het lichaam uit. Als de nieren niet goed werken, zit er vaak te veel kreatinine in het bloed. Preferred (foundation metadata concept)
Alle stappen die een patiënt doorloopt bij een ziekte: onderzoeken, diagnose, behandeling en de nacontrole. Preferred (foundation metadata concept)
Als de arts het omentum (vetschort) losmaakt om bijvoorbeeld een ruimte in de buik op te vullen na een operatie. Of om als bescherming van de darmverbinding (de naad) te gebruiken. Preferred (foundation metadata concept)
Als een man opgewonden is, loopt er bloed naar dit weefsel van de penis. Hierdoor zwelt de penis op en ontstaat een erectie (stijve penis). Preferred (foundation metadata concept)
Als een opening smaller is geworden en er minder ruimte is. Preferred (foundation metadata concept)
Als een vrouw voor haar 40e in de overgang komt. Preferred (foundation metadata concept)
Als er bloedvaten ontstaan op een plek in het lichaam. Zo krijgt die plek bloed. Bijvoorbeeld een tumor. Preferred (foundation metadata concept)
Als er vocht of ontlasting (poep) lekt bij de naad. De naad is de plek waar de chirurg de twee stukken darm aan maakt Preferred (foundation metadata concept)
Als er vocht of ontlasting (poep) lekt bij de naad. De naad is de plek waar de chirurg de twee stukken darm aan maakt. Preferred (foundation metadata concept)
Als erfelijkheid een rol speelt bij alvleesklierkanker. Familiair: het zit in de familie. Preferred (foundation metadata concept)
Als het weefsel in het lichaam verandert in bindweefsel. Zoals een litteken na een operatie. Preferred (foundation metadata concept)
Als kanker uitzaait naar de lymfeklieren, is de schildwachtklier de eerste klier waar de uitzaaiingen zitten. Preferred (foundation metadata concept)
Arts die operaties doet om een deel van het lichaam te herstellen. Bijvoorbeeld als het lichaam beschadigd is door een ongeluk. Of de reconstructie van een borst na een operatie. Preferred (foundation metadata concept)
Arts met veel kennis van ziektes aan de maag, de darmen en de lever. MDL staat voor Maag, Darm, Lever. Preferred (foundation metadata concept)
BI-RADS 6 betekent borstkanker. Preferred (foundation metadata concept)
Band van bindweefsel dat om een gewricht zit. Preferred (foundation metadata concept)
Behandeling bij sommige plasproblemen. De arts geeft elektrische prikkels aan een zenuw in het onderbeen. Dit heeft invloed op de blaas. Preferred (foundation metadata concept)
Behandeling die zorgt dat een ouder een erfelijke ziekte niet doorgeeft aan het kind. Preferred (foundation metadata concept)
Behandeling met warmte. Door de warmte werkt de bestraling of chemotherapie beter. Preferred (foundation metadata concept)
Behandeling van kanker door bestraling met protonen. Met protonentherapie kan de arts de tumor heel gericht bestralen. Daardoor is de kans op bijwerkingen kleiner. Preferred (foundation metadata concept)
Bepaalde techniek bij MRI-onderzoek. Preferred (foundation metadata concept)
Bestraling van binnenuit. De arts plaatst radioactief materiaal in het lichaam, dicht bij de tumor. Het radioactieve materiaal geeft straling af. Zo gaan de kankercellen dood. Preferred (foundation metadata concept)
Bij de operatie aan de endeldarm maakt de chirurg een bepaald bloedvat in de buik los van de grote lichaamsslagader (de aorta). Zo krijgt een deel van de darm geen bloed meer en kan de arts de lymfeklieren in dat gebied verwijderen. Preferred (foundation metadata concept)
Bij deze operatie haalt de arts de tumor uit de borst weg, maar de rest van het borstklierweefsel blijft behouden. Preferred (foundation metadata concept)
Bij deze operatie haalt de arts niet alleen de hele borst weg. Maar ook de lymfeklieren in de oksel (een okselkliertoilet). Preferred (foundation metadata concept)
Bij dumping leegt de maag sneller dan normaal. Het eten komt dan te snel in de dunne darm terecht. Dit geeft buikklachten of duizeligheid. Preferred (foundation metadata concept)
Bij een borstamputatie wordt al het borstklierweefsel met een operatie weggehaald. Soms kan de huid van de borst en/of de tepel gespaard blijven. Preferred (foundation metadata concept)
Bij microsatelliet-instabiliteit zijn er veel mutaties (afwijkingen) in het DNA van de kankercellen Preferred (foundation metadata concept)
Bij microsatelliet-instabiliteit zijn er veel mutaties (afwijkingen) in het DNA van de kankercellen. Preferred (foundation metadata concept)
Binnen blijven met een besmettelijke ziekte. Er mag niemand bij de patiënt. Thuis niet en ook niet in het ziekenhuis. Preferred (foundation metadata concept)
Blaasjes met vocht in de lever. Preferred (foundation metadata concept)
Blaaskanker die ontstaan is in het urotheel van de blaas. Urotheel is slijmvlies aan de binnenkant van de urinewegen. Preferred (foundation metadata concept)
Blaaskanker waarbij de kanker in de spierlaag van de blaas gegroeid is. Preferred (foundation metadata concept)
Blaaskanker waarbij de kanker niet in de spierlaag van de blaas gegroeid is. Preferred (foundation metadata concept)
Bloed bij de urine (plas). Preferred (foundation metadata concept)
Bloedvat dat bloed met zuurstof brengt naar een deel van het lichaam. Preferred (foundation metadata concept)
Bol of kluwen van zenuwen, bloedvaten of lymfevaten. Preferred (foundation metadata concept)
Buitenlaag van de darmwand Preferred (foundation metadata concept)
COVID-19 (corona). Preferred (foundation metadata concept)
CT-scan van de buik. Met dit onderzoek zijn organen en weefsels in de buik heel precies te zien. Preferred (foundation metadata concept)
Cellen die er anders uitzien dan normale cellen. Maar het is geen kanker. Preferred (foundation metadata concept)
Chirurg die is gespecialiseerd in operaties aan de lever, alvleesklier en de galwegen. Preferred (foundation metadata concept)
Chromosomen zitten in elke cel van het lichaam. Ze bestaan uit het erfelijk materiaal: het DNA. De helft van de chromosomen komt van de moeder, de andere helft van de vader. Preferred (foundation metadata concept)
Chronische ontsteking van de dikke darm. Preferred (foundation metadata concept)
Contrastmiddel dat gebruikt kan worden bij een MRI-scan. Preferred (foundation metadata concept)
DCIS wordt vaak een voorstadium van borstkanker genoemd. Er zijn onrustige, afwijkende cellen in de melkbuisjes van de borst. Deze cellen groeien nog niet door de wand van de melkbuisjes heen. Maar doen ze dat wel, dan wordt het kanker. Daarom wordt DCIS vaak behandeld Preferred (foundation metadata concept)
DCIS wordt vaak een voorstadium van borstkanker genoemd. Er zijn onrustige, afwijkende cellen in de melkbuisjes van de borst. Deze cellen groeien nog niet door de wand van de melkbuisjes heen. Maar doen ze dat wel, dan wordt het kanker. Daarom wordt DCIS vaak behandeld. Preferred (foundation metadata concept)
De Gleason-score geeft aan hoe agressief de prostaatkanker is. De score loopt van 2 tot 10. Hoe hoger het getal, hoe agressiever de kanker. Preferred (foundation metadata concept)
De actieve cellen in een orgaan. Deze cellen zorgen dat het orgaan zijn werk kan doen. Preferred (foundation metadata concept)
De actieve cellen van de alvleesklier. Het parenchym doet het werk van de alvleesklier. Preferred (foundation metadata concept)
De afvoerbuis van de alvleesklier. Deze loopt van de alvleesklier naar de twaalfvingerige darm. Door de afvoerbuis stroomt alvleeskliersap. Preferred (foundation metadata concept)
De afwijking kan misschien kanker zijn. Voor een definitieve uitslag is een biopsie nodig. Preferred (foundation metadata concept)
De alvleesklier maakt sap: alvleeskliersap. In het sap zitten enzymen die helpen om het eten te verteren. Het sap stroomt vanuit de alvleesklier naar de dunne darm. Preferred (foundation metadata concept)
De alvleesklier. Preferred (foundation metadata concept)
De arts behandelt niet, maar houdt de patiënt wel goed in de gaten. Door regelmatige controles kan de arts zien hoe de ziekte verloopt. Als de ziekte terugkomt, volgt een behandeling. Preferred (foundation metadata concept)
De arts verwijdert de lymfeklieren uit het kleine bekken. Het kleine bekken is de ruimte tussen de heupen, het schaambeen en het stuitje. Preferred (foundation metadata concept)
De arts verwijdert de tumor via de plasbuis. Preferred (foundation metadata concept)
De arts verwijdert weefsel met een operatie Preferred (foundation metadata concept)
De arts verwijdert weefsel met een operatie. Preferred (foundation metadata concept)
De behandeling van kanker met straling. Het doel is kankercellen te vernietigen en tegelijk gezonde cellen zoveel mogelijk te sparen. Bestraling is een plaatselijke behandeling: het deel van het lichaam waar kankercellen zitten of eerst zaten, krijgt bestraling. Preferred (foundation metadata concept)
De binnenkant van de darmen. Preferred (foundation metadata concept)
De binnenste sluitspier van de anus (het poepgat). Preferred (foundation metadata concept)
De bloeddruk is (te) hoog Preferred (foundation metadata concept)
De bloeddruk is (te) hoog. Preferred (foundation metadata concept)
De bloeddruk is (te) laag Preferred (foundation metadata concept)
De bloeddruk is (te) laag. Preferred (foundation metadata concept)
De borst heeft in verhouding meer borstklierweefsel en minder vetweefsel. Preferred (foundation metadata concept)
De borstkas, waar de longen in liggen. Preferred (foundation metadata concept)
De bovendruk van de bloeddruk. Dit is het hoogste van de getallen bij een bloeddrukmeting. Preferred (foundation metadata concept)
De buikwond van de patiënt springt open waardoor de darmen soms te zien zijn. Preferred (foundation metadata concept)
De buitenlaag van de darmwand Preferred (foundation metadata concept)
De buitenlaag van de darmwand. Preferred (foundation metadata concept)
De buitenrand van het weefsel dat de arts verwijdert. Preferred (foundation metadata concept)
De buitenste kringspier van de anus (het poepgat). Preferred (foundation metadata concept)
De combinatie van koorts en een laag aantal witte bloedcellen. Preferred (foundation metadata concept)
De darm is te smal geworden of zit dicht. Dan kan het eten niet verder door de darm. Preferred (foundation metadata concept)
De dikke darm Preferred (foundation metadata concept)
De dikke darm. Preferred (foundation metadata concept)
De dokter ziet op de röntgen-foto de omtrek van de longen niet goed. Dat komt doordat er bijvoorbeeld vocht voor zit. Preferred (foundation metadata concept)
De dokter ziet op de röntgen-foto van de longen een grijze vlek met een witte rand. Preferred (foundation metadata concept)
De dokter ziet op de röntgen-foto van de longen grijze vlekken. Dat betekent dat bij de longen bijvoorbeeld bloed of slijm zit. Preferred (foundation metadata concept)
De dokter ziet op de röntgen-foto van de longen witte vlekken. Dat betekent dat in de longen iets anders zit dan lucht. Bijvoorbeeld bloed of slijm. Preferred (foundation metadata concept)
De dokter ziet op een röntgen-foto van de longen een lymfe-klier die groter is dan normaal. Dat betekent dat uw afweer hard werkt. Dat is niet altijd erg. Preferred (foundation metadata concept)
De ejectiefractie geeft aan hoe goed je hart knijpt. Preferred (foundation metadata concept)
De gevonden afwijking is zeer waarschijnlijk kwaadaardig (kanker). Voor een definitieve uitslag is een biopsie nodig. Preferred (foundation metadata concept)
De golfbeweging die de darm maakt om het voedsel door het bijvoorbeeld de darm te bewegen. Preferred (foundation metadata concept)
De grens tussen de onderkant van de borst en de borstkas. Preferred (foundation metadata concept)
De hormonen die de alvleesklier maakt zijn onder andere insuline en glucagon Preferred (foundation metadata concept)
De huid schilfert af. Dan vervelt de huid. Preferred (foundation metadata concept)
De huid wordt rood. Dit duurt meestal maar kort. Preferred (foundation metadata concept)
De kanker is lastig te verwijderen met een operatie omdat de tumor heel dicht bij de bloedvaten zit. Na chemotherapie kan het later misschien wel. Preferred (foundation metadata concept)
De klep op de overgang tussen de dunne darm en de dikke darm. Preferred (foundation metadata concept)
De lever is beschadigd. De cellen in de lever zien er anders uit dan normaal. Preferred (foundation metadata concept)
De long of een deel is dichtgeklapt. Daardoor komt er geen lucht meer in. Preferred (foundation metadata concept)
De lymfeklier in de oksel die het hoogst zit. De topklier zit meestal dichtbij het sleutelbeen. Preferred (foundation metadata concept)
De lymfeklieren zijn opgezet en groter dan normaal. Preferred (foundation metadata concept)
De maag leegt langzamer dan normaal. Dat komt omdat de spieren in de maagwand niet goed werken. Preferred (foundation metadata concept)
De mammografie of een ander beeldvormend onderzoek geeft niet genoeg informatie voor een definitieve uitslag. Er is meer onderzoek nodig. De meeste vrouwen die BI-RADS 0 krijgen, blijken uiteindelijk geen borstkanker te hebben. Preferred (foundation metadata concept)

Page 1 of 7 Next End


Reference Sets

Reference set descriptor

Back to Start